Vælg den rigtige vaskemaskine

0

Udvalget af hvidevarer er stort, og det kan være svært at navigere, når der både skal tages hensyn til energiforbrug, behov og pris. Vaskemaskinen er måske en af de allersværeste hvidevarer at gennemskue, men i denne korte artikel giver vi en række forslag til, hvilke ting du kan tage med i overvejelserne, før du vælger.

Front- eller topbetjent model?

Grundlæggende er der to typer af maskiner, nemlig front- og topbetjente modeller. Den frontbetjente er langt den mest udbredte herhjemme, og det er der gode grunde til. Tests viser nemlig, at disse modeller generelt klarer sig bedst og vasker tøjet mest rent. De topbetjente modeller har dog den fordel, at de typisk fylder lidt mindre på gulvet, og desuden giver en lidt bedre ergonomisk arbejdsstilling, når tøjet skal ind og ud af maskinen. Er pladsen trang eller der er problemer med ryggen kan den topbetjente være en mulighed, men ellers anbefaler vi den traditionelle udformning.

Kombineret vaskemaskine og tørretumbler?

Det kan umiddelbart virke som en besnærende tanke, at man kan få to maskiner i én, og det har da også sine fordele. Det samlede setup fylder i sagens natur ikke så meget, og det kan være en nem løsning for en mindre familie. Til gengæld koster en kombimaskine ofte lige så meget som separat tørretumbler og vaskemaskine, og kombimaskinens tørre-kapacitet står typisk ikke mål med vaskekapaciteten.

Hvilken tromlestørrelse er bedst?

Generelt er det bedst at vælge tromlen så lille som muligt, da det i praksis viser sig, at især de helt store tromler går mere i stykker end gennemsnittet. Omvendt skal størrelsen naturligvis afpasses efter familiens størrelse. En børnefamilie vil typisk have behov for en tromlestørrelse på 6-8 kilo tøj, hvorimod en mindre familie sagtens kan nøjes med noget mindre.

Køb ikke vaskemaskinen for billigt

Der er som regel ganske god sammenhæng mellem pris og kvalitet, når det gælder vaskemaskiner. De dyrere modeller holder gennemsnitligt længere, men her skal der selvfølgelig også tages hensyn til belastninger. Vaskes der kun sjældent, kan en billig vaskemaskine sagtens opfylde behovet. De dyrere modeller støjer typisk også en del mindre, så det kan være en parameter, der eventuelt skal med i overvejelserne.

Stor forskel på priserne

Der kan være betydelige forskelle på prisen for selvsamme mærke og model i de forskellige butikker. Det kan være en god ide at tjekke de forskellige prissamenligningstjenester, når den endelige model er valgt. Ofte vil hvidevarerne være billigst i kæder som Power, der primært konkurrerer på prisen. Du kan for se udvalget her og selv bedømme niveauet.

Hold øje med energimærkningen

Du bør selvfølgelig holde øje med energimærkningen, men den behøver ikke være alt-afgørende for dit endelige valg. Vaskemskinen hører trods alt til de apparater, der kun kører periodisk, og derfor er energiforbruget ikke helt så afgørende som for eksempelvis frysere, der er tændt døgnet rundt hele året.

Share.

Leave A Reply