Pas på: Dine selfies kan ødelægge dit selvværd

0

De sociale medier vrimler med selfies. Billeder, du selv har taget… af dig selv. Men hvad siger de egentlig om dig? Umiddelbart mere, end man skulle tro. Se her, hvordan dine selfies afslører, hvem du er.

På nuværende tidspunkt er der lagt 305.861.690 billeder på Instagram med hashtagget #selfie. Det er ikke så lidt. Begrebet stammer fra 2004, hvor der blev oprettet en gruppe på billedportalen Flickr, der gik under navnet ’Selfy’. Det skriver Kommunikationsforum, der dækker tendenser inden for kommunikation og medier.

Siden dengang er der dog sket meget. Y’et er skiftet ud med endelsen ’ie’, så begrebet nu hedder ’selfie’. Samtidig blev det kåret til årets ord i 2013 af Oxford-ordbøgerne. Det er især den yngre generation, der anvender denne portrætform.

Hvad skyldes populariteten?

Man kan påstå, at selfien er med til at nedbryde tabuer. At selfien hylder gennemsnitlige mennesker. Der findes langt flere billedere af mennesker med et gennemsnitligt udseende, end der hidtil har gjort. Det er altså ikke udelukkende de billedskønne modeller, der er tilgængelige i spalterne.

Selfien er et selvportræt, der typisk tages med en mobiltelefon. Du behøver ikke at læse en iPhone-anmeldelse for at vide, at det typisk er denne mobil, der anvendes til at tage de famøse selvportrætter.

Pas på: Du kan distancere dig fra dine nærmeste

En undersøgelse viser, at du muligvis (læs; højst sandsynligt) elsker dine selfies mere end dine venner og familie. En undersøgelse, der går under navnet ’Tagger’s Delight’, viser, at dem, der ofte deler billeder af dem selv på Facebook, har størst risiko for at skabe distance til de personer, de kender i den virkelige verden.

Dét vi deler på Facebook bliver nemlig set af mange mennesker. Det er ikke kun vores venner, men mange kategorier af mennesker; familie, kæreste, kollegaer og perifært bekendte. De vil alle sammen have en holdning til den information, du deler — og dermed også dine selfies.

Vores idealer kan ændres i negativ retning

Der er risiko forbundet med at dele sine selvportrætter på de sociale medier. Det kan være med til at ændre vores idealer, fordi vi konstant skal iscenesætte os selv. Det giver en hul opfattelse af vores egen identitet; vi tror, at folk er interesserede i at se alt, hvad vi foretager os — når vi ligger i sengen, når vi sidder i bussen, når vi spiser aftensmad og så videre.

Al den selviscenesættelse kan være med til at skade selvværdet, fordi vi konstant skal måle os med andre og vise, at vi lever et mere spændende liv, end vores venner og bekendte. Det kan distancere os fra vores medmennesker. Husk, at glæde og sundhed kommer indefra — og ikke fra likes.

Share.

Leave A Reply