Misbrug, den store fjende

0

Vi liver i en tid hvor der er mange store fjender. Politikerne og medierne hælder den ene store katastrofe, efter den anden ud over vores uskyldige hoveder. Man vil fortælle os at terrorisme er den store fjende, der vil dræbe os alle og ændre hele verden. Andre prøver at advare os om at et økonomisk kollaps er nært forestående og finanskrisen lurer. Derudover skal vi forholde os til klimaændringer, der vil udslette verden, eller et jobmarked hvor man skal præstere og der ikke er plads til fejl. Det er da ikke så underligt at flere og flere blive tilbøjelige til at falde i fælden og blive ofre for den virkelige fjende. Misbrug.

Der er ikke blot tale om stoffer eller alkohol. Der findes utallige typer misbrug. Om det er mad, stoffer alkohol, spil eller sågar sex, så er misbrug den absolutte fjende, som truer med at ødelægge os. Det handler ikke om at misbrugerne er vage individer der i deres egoisme lader sig forfalde til disse laster.

Nej der er tale om stakkels mennesker, med store problemer, der simpelthen ikke kan lade være. Ikke af eget valg, men fordi de er afhængige. Hvordan det er startet kan vær svært at sige, men faktum er at de alle har haft problemer. Måske kan man simpelthen ikke følge med i denne tid hvor man altid er på og skal sørge for at promovere sig selv og gøre det bedst mulige indtryk. Sociale medier kan gøre en lige afhængig som alkohol og følgerne kan være lige så skadelige. Hele ens liv drejer som den næste selfie, det næste opslag og hvor mange likes man har. Dette minder meget om alkoholikeren der hele tiden er opmærksom på hvor næste øl eller drink skal komme fra.

Fælles for alle misbrugere er at de næsten altid vil benægte at der er tale om et problem. De føler sagtens at de kan styre det. Ja de kan godt lide at spille lidt poker på nettet eller måske holder de af en dram, men de kan stoppe når det skal være. Det er lige indtil det går op for dem at de altså har tabt 10.000kr på online poker i denne måned, eller at de har tømt en kasse øl på en dag.

Det kan være svært at være pårørende til en misbruger. Især fordi de ofte vil spille på ens sympatier, for at kunne fortsætte. De vil påstå at man ikke elsker dem og ikke under dem glæde, bare for at man skal få dårlig samvittighed og derefter lade stå til. Det er dog vigtigt at man ikke lader sig rører for meget af dette, for det er ikke misbrugeren selv der taler. Det er misbruget. Det er alkoholen, stofferne, ludomanien, narcissismen eller nymfomanien der taler.

Der er mange ting man kan gøre for at ruste sig selv, bedst muligt til at håndtere den slag mennesker. Eller hvis man føler, at man er i farezonen for selv at ende i et misbrug. Der findes foreninger, klubber og hjælpegrupper for misbrugere og deres pårørende, hvor man kan få de fornødne værktøjer til at håndtere det. Det kan være svært at indrømme, eller få taget sig sammen, men hellere være på forkant end at vent til ulykken er ude. For så kan det blive langt sværere og i nogle tilfælde helt håbløst. Se her hvad der findes af tilbud og hjælp nogen du holder af, som trænger til en hjælpende hånd. Misbrug kan ramme alle og kun sammen kan vi overvinde denne fjende.

Share.

Leave A Reply