Isenkram – et gammelt ord med ny betydning

0

I gamle dage var en isenkræmmer en person, der solgte ting i jern. Navnet kommer af det tyske ”eisen”, som direkte oversat betyder jern. Der er lidt usikkerhed om, hvilke jernartikler der mere præcist kunne være tale om, men måske har det været jern-ting til husholdning og indretning. I hvert fald er det ordets betydning i moderne tid, hvor en isenkræmmer er en person eller en butik, som sælger ting til hjemmet – i en meget generel betydning. Det er dog ikke længere kun jern det handler om, for en moderne isenkræmmer som eksempelvis CC-isenkram sælger både brugsartikler og artikler til køkken, indretning, rengøring og alt, hvad der ellers kan forbindes med en moderne husholdning.

Det gælder i øvrigt de fleste isenkræmmere, men der er stor forskel på, hvor bredt sortimentet er. Især de mindre isenkræmmere af den gamle skole kan have næsten alt tænkeligt udstyr i butikken, hvorimod de større kæder har et mere stringent udvalg.

Brugsartikler, gaveartikler og ting til hjemmet generelt

De fleste isenkræmmere tilbyder ikke store ting som for eksempel møbler og hårde hvidevarer, men ellers kan man komme rigtig langt med indretningen af hjemmet hos en isenkræmmer. Alle mindre brugsartikler som strygejern, barbermaskiner og termometre forefindes almindeligvis i et udmærket udvalg hos isenkræmmeren, men hovedvægten ligger som oftest på køkken- og dekorationsting. Skal du for eksempel have fat i gryder, potter, pander og øvrige køkkenredskaber som brødknive, sakse og opbevaring, er isenkræmmeren et godt bud på en alsidig butik med et bredt udvalg.

Det er også isenkræmmeren, du skal opsøge, hvis du har brug for artikler til den moderne indretning i tidens trend. Vaser, lysestager og andre pyntegenstande findes som regel også i et bredt og tidstypisk sortiment, og isenkræmmeren er derfor også det oplagte sted, hvis du har brug for en gave til ham eller hende, der ellers har alt.

Lamper, duge og andre mere specielle artikler

Som tidligere nævnt kan der være ganske stor forskel på, hvordan den enkelte isenkræmmer definerer sig selv, og dermed det udvalg, der præsenteres for kunderne. De større kæder holder sig typisk til de førnævnte typer af artikler, mens mindre butikker som oftest har et mere afslappet forhold til tingene, og sagtens for eksempel kan tilbyde både lamper og linned i et fornuftigt udvalg. Det hænger formentlig sammen med, at den lille isenkræmmer i tyndt befolkede områder kan have en noget bredere kundekreds, end det er tilfældet for de store kæder, som fortrinsvis etablerer sig i de større byer. Her er udvalget af specialbutikker større, og isenkræmmeren vil her have størst succes med de varer, der nu engang først og fremmest forbindes med isenkræmmervirksomheden hos befolkningen som helhed.

Isenkræmmeren er ofte med på de nyeste mærkevare-trends

Som regel kan du købe en lang række pyntegenstande hos generelle butikker som for eksempel Jysk, dagligvarebutikker og møbelhuse med flere, men her er der typisk tale om, at butikkerne har fået gode varepartier hjem, som passer stilmæssigt til tidens trend. Er du derimod på jagt efter mærkevarer, er isenkræmmeren ofte det bedste sted at søge hen, for det er disse butikker der foretrækkes, når mærkevareproducenterne skal afsætte deres varer. Hos Isenkræmmeren finder du således ofte kendte mærker som for eksempel Jacob Jensen, Zone og mange andre, som almindeligvis ikke sælges i almindelige butikker.

Share.

Leave A Reply